Geschiedenis van de hond

De hond stamt af van de wolf en ook deze wolven bestonden uit verschillende rassen. In de tijd dat mensen nog jaagden om in hun levensonderhoud te voorzien, bleven de wolven regelmatig in de buurt van de jagers om zo aan voedsel te komen. Soms werden de wolven al getemd en hielpen ze bij de jacht en het bewaken van kuddes.

De wolf is een sociaal dier dat in groepsverband leeft en een leider volgt. De leider is diegene welke de weg naar het voedsel wijst. De jagers gaven de wolven een deel van de opbrengst van de jacht en werden hierdoor als leider gezien.

De eerste domesticatie van de hond vond naar alle waarschijnlijkheid plaats in het verre Oosten. Er zijn veel discussies over de periode waarin de eerste honden gedomesticeerd werden. Veel onderzoekers schatten dat de eerste wolf zo’n 40.000 tot 100.000 jaar geleden getemd is en dat de eerste huishond 15.000 jaar geleden bestond. Wat in ieder geval duidelijk lijkt te zijn, is dat de hond het eerste wilde dier is dat gedomesticeerd is. Het begon met het fokken van huiswolven. Door verschillende rassen met elkaar te combineren ontstonden er nieuwe rassen die aan diverse specifieke eisen voldeden.

Op het moment dat mensen op vaste plaatsen gingen wonen en er boerderijen kwamen, zochten de honden vaker de nabijheid van mensen. Oorzaak hiervan wordt gezocht in het feit dat het makkelijk was voor de honden om eten te vinden op de plekken waar mensen woonden. Het eetpatroon van de hond werd aangepast aan de etensresten die de mens weggooide.

Een wilde hond is met behulp van voedsel tam te maken en al snel bleek dat een hond veel kan leren. Daarnaast merkte de mens dat een hond een hele trouwe vriend kan zijn en dat werd langzaam maar zeker het doel waarvoor de meeste honden gefokt werden. Het hebben van een hond als gezelschapsdier werd als statussymbool gezien en dit gegeven leidde tot uitbreiding van het fokken van honden. Met een hond in huis kreeg je aanzien en dat was voor rijkere mensen een reden om een hond aan te schaffen. Hierdoor was er veel vraag naar honden waar de fokkers op inspeelden door meer variatie in de rassen aan te brengen.

Inmiddels zijn er haast ontelbare soorten honden gefokt welke aangepast zijn aan de voorkeuren van mensen. Dit heeft betrekking op zowel uiterlijk, grootte, als gedrag van een hondenras.

Tegenwoordig is de hond niet meer weg te denken uit ons bestaan. Natuurlijk zijn er nog steeds honden die gevaarlijk kunnen zijn en worden er mensen gebeten door een hond. Verreweg de meesten honden zijn echter vriendelijke sociale dieren welke een onderdeel zijn geworden van een gezin.