Hulphonden

In Nederland bestaat sinds ruim 30 jaar de stichting hulphond. Dit is een geweldig initiatief van mensen die honden opleiden op verschillende gebieden;

  • ADL-hulphonden
  • PTSS-hulphonden
  • Epilepsie hulphond

De ADL-hulphond helpt mensen met lichamelijke beperkingen bij handelingen in het dagelijks leven. De hond wordt getraind in ontzettend veel taken zoals het oppakken van spullen, het geven van ondersteuning bij het toedienen van een injectiespuit en het openen van deuren. De hond wordt als het ware een verlengstuk van de lichamelijk beperkte baas.

De PTSS-hulphond biedt hulp aan mensen met een posttraumatische stressstoornis. De hond wordt erop getraind de signalen van een angstaanval te herkennen en daarop te reageren. Door de reactie van de hond merkt de baas zelf eerder dat hij gestrest is. De hond zal de baas afleiden en kalmeren waardoor een aanval voorkomen wordt of minder lang duurt.

De epilepsie hulphond is ook getraind op het herkennen van signalen van een epileptische aanval en zal de baas waarschuwen. Waar eerder de angst voor een aanval de persoon met epilepsie binnenshuis hield, durft deze nu onder begeleiding van de hond vaker de straat op.

Al deze hulphonden geven mensen met een beperking ondersteuning om deel te nemen aan het dagelijks leven en de maatschappij.