Waakhonden

Een waakhond beschermt zijn baas en het terrein. Hier worden over het algemeen grote honden voor gebruikt met een stoere uitstraling. Dit schrikt inbrekers en eventuele aanvallers af.

Een kleine hond kan ook flink blaffen als er rondom het huis iets gebeurd maar deze maken minder indruk op ongewenste gasten. Ook al zit de hond binnenshuis, aan het geluid van het geblaf is al te horen of het een kleine of een grote hond is.

Toch is gebleken dat het hebben van een hond op zich al een inbraak preventie is. Sommige inbrekers onderzoeken eerst een omgeving waar ze één of meerdere inbraken plannen. Ze maken een aantekening van de huizen waar een hond aanwezig is en slaan deze over.

De meesten honden gaan blaffen als er vreemden in of om hun huis komen en een inbreker wil natuurlijk geen aandacht trekken.

Mensen welke op een boerderij of anderszins erg achteraf wonen kiezen eerder voor een echte waakhond. Op het moment dat er niemand thuis is maakt het immers niet zo heel veel uit of de inbreker door de hond wordt opgemerkt omdat er niemand in de buurt is die het geblaf zal horen. Een hond welke de inbreker echt afschrikt is dan van groter belang.

Soms wordt de waakhond buiten aan een ketting gehouden. Dit gebeurd in de meer zuidelijke landen nog erg regelmatig. Deze honden leren nauwelijks sociaal gedrag en kunnen heel agressief zijn door het gebrek aan menselijk contact. De eigenaar geeft de hond eten en daar houdt het contact meestal mee op. Een hond welke direct zijn tanden ontbloot schrikt enorm af. Het risico dat een ketting gevaarlijk wordt is groot en dit kan erg vervelende gevolgen hebben als de hond een keer ontsnapt of gewenst bezoek te dicht bij de hond komt.

De voorkeur voor een waakhond gaat uit naar een hond die tevens sociaal is. Er zijn een aantal hondenrassen welke in beginsel een goedaardig karakter hebben en tevens erg beschermend zijn over hun roedel.

  • Bullmastif
  • Doberman pincher
  • Rottweiler
  • Duitse herder
  • Komondor
  • Rhodesian rigdeback
  • Puli
  • Grote schnauzer
  • Amerikaanse staffordshireterriër

De pitbull wordt ook erg vaak gebruikt als waakhond. Nadeel van een pitbull is dat deze van nature agressiever is en dat er heel veel training nodig is om dit te onderdrukken.

Training is uiteraard bij al deze honden nodig om een goed evenwicht te krijgen tussen waken en sociaal gedrag. Mensen nemen een waakhond om zichzelf en hun spullen veilig te stellen maar niemand wil een hond welke direct iedereen aanvalt. De onderlinge band tussen hondeneigenaren en waakhond is hierin erg belangrijk. Met een verkeerde aanpak is een valse hond al snel het resultaat. Het is verstandig om voor de training van een waakhond een professionele trainer in te schakelen of op zijn minst advies te vragen.