De komondor, een bijzondere hond

Een heel opvallende hond is wel de komondor. Deze grote en sterke hond lijkt als je zijn ogen en snoet niet direct ziet nog het meeste op een enorme zwabber. Maar al die strengen haar van de komondor hebben een functie die samenhangt met zijn vroegere taak als herdershond. En de komondor is behalve een opvallend ook een erg trouw huisdier. Leer hier meer over deze bijzondere hond. Is jouw kind ook dol op honden? Op websites als https://kidsbrandstore.nl/ vind je kinderkleding met afbeeldingen van deze geweldige dieren.

Waar komt de komondor vandaan?

De komondor is van oorsprong een Centraal-Aziatisch hondenras. Het dier werd meegenomen naar Europa door een nomadenstam, de Koemanen. Die waren op de vlucht voor de binnenvallende mongolen van Dzjengis Khan. Behalve hun kuddes en gebruiken namen de nomaden ook hun trouwe waakhond, de komondor, mee naar Europa . Toen de Koemanen zich opnieuw vestigden in wat nu Hongarije is, bleek de hond een grote aanwinst om op de kuddes op de Hongaarse poesta te passen. “Komondor” betekent letterlijk “hond van de Koemanen”. Het ras wordt beschouwd als een nationale schat van Hongarije.

De komondor: een eersteklas herdershond

De taak van de komondor in dienst van de mens is het beschermen van kudden. Het dier is groot en krachtig, met een hoge spiermassa. Ook is het dier snel en lenig. Door deze kenmerken is de stoere waakhond opgewassen tegen wolven en zelfs beren die een schaap of paard willen stelen. En tijdens een gevecht met een roofdier komt die dikke vacht goed van pas. De dikke laag haar werkt als een soort natuurlijk harnas. Een wild roofdier dat de komondor probeert te bijten, krijgt geen houvast op het lichaam van de hond. Door de beten van de komondor zal een wolf of beer snel de benen nemen op zoek naar een makkelijker prooi. De vacht van de komondor helpt de hond ook om zich warm te houden in de koude nachten op de kale vlaktes.

De komondor als huisdier

Deze grote en krachtige hond vormt vandaag de dag een uitstekend huisdier. Het is geen hond voor beginnende houders, maar ervaren hondenbezitters kunnen heel veel plezier beleven aan het ras. De komondor wordt, als hij voldoende aandacht krijgt en goed getraind wordt, zeer vriendelijk tegen zijn eigenaars. Het dier kan ook erg goed getraind worden als waakhond – de hond houdt zijn beschermende Instinct en zal zijn eigenaars verdedigen als het nodig is. Het is een speelse en eigenzinnige hond die erg stil is. Vanwege de lange vacht heeft het dier wel extra verzorging nodig, en is het niet goed bestand tegen warm weer. Ook heeft de komondor veel beweging nodig. Het ras bereikt een schofthoogte van zo’n 80 centimeter en een gewicht van 80 kilo.