De hond uit Perzië

Zomaar met je hond op straat of in een park gaan wandelen is in het huidige Teheran helaas geen optie. Een hond wordt als onrein beschouwd en mag ook niet worden meegenomen in de auto. In het voormalige Perzië was dat wel anders. Toen werden bepaalde honden als een statussymbool beschouwd. Een van de rassen die vandaag de dag nog steeds in trek is komt zelfs uit Perzië. Het betreft de Saluki, een hond die vroeger meestal werd geschonken aan vrienden of aan belangrijke personen. Deze hond werd zelden zomaar aangeschaft.

De oorsprong van de Saluki

De Saluki wordt ook wel Perzische windhond genoemd en is afkomstig uit Iran. Deze rashond werd vroeger als jachthond ingezet door de verschillende nomadische volkeren die door de woestijn trokken. Hierdoor werd dit ras door de gehele regio verspreid: van de Sahara tot aan de Kaspische Zee. Op het oud-Perzische aardewerk staat de Saluki regelmatig afgebeeld. Sommige objecten waarop deze afbeeldingen zijn aangetroffen dateren zelfs uit 4200 jaar voor Christus. De Saluki is in feite net als het indrukwekkende Perzisch tapijt: een mooi erfstuk uit het verleden van Iran. Er zullen ongetwijfeld fraaie oude Perzische tapijten zijn waarop de Saluki staat afgebeeld. Maar ook een Perzisch tapijt met een ander patroon is een heus pronkstuk voor in de huiskamer of op kantoor.

Familie van de Afghaanse windhond

De Saluki was eveneens geliefd onder de farao’s, die vaak op jacht gingen met een valk op hun pols en een Saluki aan de lijn. In de Egyptische graftombes zijn dan ook regelmatig gemummificeerde Saluki’s aangetroffen. De Saluki bleek ook een ideale gezelschapshond te zijn, ondanks dat het geen allemansvrienden zijn. Het is een rustig huisdier dat respect heeft voor zijn baas. De Saluki kan eigenzinnig en onafhankelijk zijn, maar blijft altijd waardig. Deze rashond, die verwant is aan de Afghaanse windhond, wordt door zijn capaciteit om snel te rennen ook wel gazellehond genoemd. Daarnaast heeft de Saluki ook nog eens een groot jachtinstinct en een behoorlijke dosis energie.

De eigenschappen van de Saluki

De Saluki is een flinke hond, niet in de breedte maar in de hoogte. De schofthoogte van de reu ligt over het algemeen tussen de 58 en de 71 centimeter. De teef is meestal wat kleiner. De Saluki weegt ongeveer tussen de 20 en 28 kilo. Het is een sierlijke hond met evenredige lichaamsverhoudingen. Deze rashond heeft een zijdeachtige gladde vacht die verschillende kleuren kan hebben. De meeste Saluki’s zijn wit, crème- of goudkleurig, rossig, grizzle, rood of driekleurig (wit, bruin en zwart). Alle kleurcombinaties zijn in feite toegestaan. Aan de achterzijde van de benen is de beharing wat langer, maar er zijn ook types die niet deze bevedering hebben. Regelmatig borstelen is belangrijk om de vacht glanzend te houden en om oude haren te verwijderen. Deze hond wordt enkel voor een show of tentoonstelling in bad gedaan.