De fotogenieke Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond is een grote, maar smalle langharige hond. Deze uit Noord-Afghanistan afkomstige windhond werd vroeger gefokt om op wild te jagen. Vanwege het elegante en majestueuze voorkomen van deze jachthond is het dier in de loop van de tijd ideaal bevonden als show- of tentoonstellingshond.

Afgericht

Zo kreeg de Afghaanse windhond in loop van de 20e eeuw – althans in het Westen – een nieuwe rol te vervullen, namelijk die van ‘fotomodel’. Om dat doel te bereiken moest de hond behoorlijk worden afgericht en dat was geen gemakkelijke taak. Een Afghaanse windhond heeft van nature een sterk onafhankelijk karakter en kan bovendien erg onstuimig zijn. Tijdens het jagen op een prooi volgt hij zijn eigen instincten en is daarbij geenszins van plan om te luisteren naar bevelen van buitenaf, laat staan om instructies op te volgen! Bovendien kan deze jachthond ongelooflijk snel rennen en heeft daarbij een groot uithoudingsvermogen. Onnodig te zeggen dat het domesticeren en africhten van een Afghaanse windhond enorm veel geduld van de eigenaar vergt. Maar als dit eenmaal lukt, dan is het dier een loyaal en trouw huisdier, hoewel zijn natuurlijke onstuimigheid nooit helemaal zal verdwijnen.

Fotomodel

Afghaanse windhonden zijn tegenwoordig – naast andere rashonden – vaak te bewonderen op talrijke hondenshows en tentoonstellingen. Om er zo beeldig mogelijk uit te zien worden de deelnemende honden onder meer gekamd en gecoiffeerd. Daarna is het tijd om te paraderen voor de jury, waarbij de aanwezige bezoekers in staat gesteld worden om de allermooiste foto’s van hun favoriete hond te maken. Afghaanse windhonden weten tijdens dit soort shows altijd erg veel indruk te maken op het publiek omdat ze groot, elegant en uitermate fotogeniek zijn.

Fotoalbum

Bij thuiskomst kunnen de gemaakte foto’s digitaal worden opgeslagen, maar het is nog leuker om de unieke opnames af te (laten) drukken en een fotoalbum aan te schaffen waarin de foto’s van het geliefde huisdier kunnen worden verzameld en bewaard. Foto’s die gemaakt worden tijdens eventuele toekomstige hondenshows kunnen later altijd worden toegevoegd zodat er een prachtig ‘prentenboek’ tot stand komt, waarin de fraaie Afghaanse windhond uiteraard de hoofdrol speelt.

Schildersmodel

Ook Pablo Picasso was de trotse eigenaar van een Afghaanse windhond, die de naam Kabul droeg. Kabul poseerde vaak samen met Jacqueline Roque, waarmee Picasso op 79-jarige leeftijd in het huwelijk trad. Er zijn dan ook talrijke schilderijen van Picasso waarop dit tweetal is afgebeeld, waaronder ‘The Cubist’s Afghan Hound’ en ‘Woman and Dog Under a Tree’. Inmiddels zijn deze kunstwerken als reproducties te verkrijgen, zodat ze als poster in de woonkamer kunnen worden opgehangen.