Kiezen van een geschikte hond

Op het moment dat je zeker weet dat er een hond in huis komt, is het erg leuk om op zoek te gaan naar een hond welke je leuk vindt. Veel mensen hebben een voorkeur voor een bepaalde hond en deze voorkeur is meestal gebaseerd op het uiterlijk van de hond. Dat is ook logisch want dit is het eerste dat je ziet van een hond. Toch is het sterk aan te raden om bij de aanschaf van een hond meer zaken te overwegen dan alleen het uiterlijk.

Woonomgeving

Voordat je een hond kiest is het aan te raden om goed te kijken naar je woonomgeving.

Sommigen hondenrassen of kruisingen reageren meer dan anderen op geluiden en blaffen veel als ze iets in de buurt horen. Wanneer je erg vrij woont en het fijn vindt dat de hond waakzaam is kan dit een voordeel zijn. Maar als je in een appartement woont waar je geluiden van de buren kunt horen is dit erg vervelend want dan zullen zij jouw hond ook veel horen.

De ene hond heeft meer beweging nodig dan de andere dus ook ruimte speelt een rol. Mensen welke klein wonen, hebben de neiging om voor een kleine hond te kiezen. Het is echter niet per definitie zo dat een kleinere hond minder beweging nodig heeft dan een grote hond.

Karakter eigenschappen

Denk goed na wat je met je hond allemaal wilt doen en pas daar je keuze op aan. Honden van een bepaald ras zijn natuurlijk niet allemaal precies hetzelfde maar ze hebben duidelijk overeenkomsten in hun gedrag. Indien je voor een kruising kiest, kijk dan naar de eigenschappen van de rassen waaruit de kruising voortkomt.

Heb je bijvoorbeeld weinig tijd voor lange wandelingen, kies dan een hond die niet al te veel beweging nodig heeft. Wil je juist hele lange wandelingen maken dan is het verstandig om een hond met een goede conditie te nemen. Op het moment dat je deze lange wandelingen in een bos gaat maken waar de hond los kan lopen, is een hond met een groot jachtinstinct misschien niet de meest handige keuze. De kans is groot dat de hond achter konijnen etc. aangaat en het lastig wordt om hem terug te halen.

Komt de hond in een gezin terecht waar kinderen en/of andere dieren aanwezig zijn, is het erg belangrijk om een hele sociale hond te nemen.