Opvoeding van een pup

Iedereen wil graag een hond welke goed luistert en weet wat wel en niet mag. De opvoedingsfase van een pup is daarbij ontzettend belangrijk. De eerste maanden tot een jaar zijn cruciaal hierbij en daar gaat behoorlijk veel tijd in zitten. Zorg ervoor dat je tijd kunt vrijmaken om hier voldoende aandacht aan te besteden. Het volgen van een puppycursus kan zinvol zijn en is tegelijkertijd goed voor contact met andere honden.

Een hond leert het snelst op spelenderwijze. Het trainen van een hond kun je voor jezelf en voor de pup leuk maken door middel van spelletjes. Zo kun je terwijl je met een bal speelt tussendoor bijvoorbeeld je pup leren te gaan zitten, liggen en volgen op commando. Enthousiaste uitroepen van blijdschap en een kleine beloning zal een pup stimuleren om gewenst gedrag te herhalen. De commando’s moeten kort en duidelijk zijn. Gebruik altijd hetzelfde commando voor eenzelfde handeling dus niet de ene keer “lig” en de andere keer “af” wanneer het de bedoeling is dat je hond gaat liggen.

Soms zal het nodig zijn om je pup te straffen bij ongewenst gedrag. Vrijwel elke pup zal spullen in huis slopen en de voorkeur gaat sterk uit naar schoenen. Daarom is het handig om deze op te bergen als je van huis gaat of de pup bij afwezigheid in een bench te doen. Toch zal het gebeuren dat je binnenkomt en je lieve pup heeft iets kapot gemaakt. Honden zijn heel gevoelig voor stemgeluid. Straffen kan daarom heel gemakkelijk door je stem laag te maken en te mopperen. Gebruik daarbij steeds hetzelfde woord zodat de hond dit koppelt aan het ongewenst gedrag. Als het gebeurde waar je niet bij was, zal de pup met alleen gemopper niet begrijpen waar het om gaat. Hou dan het kapotte voorwerp voor de snuit en herhaal het strafwoord.