Wolfhonden

Wolfhonden zijn grote, krachtige honden die voortkomen uit kruisingen met wilde wolven. Deze dieren zijn prachtig om te zien, en voor sommige soorten baasjes een geweldige kameraad. Ze zijn echter niet zo gehoorzaam en makkelijk te socialiseren als volbloed hondenrassen. Daarom zijn dit absoluut geen dieren voor de beginnende houder, en moet de aanschaf van een wolfshond zorgvuldig overwogen worden.

Welke wolfhonden zijn er

Wolfhonden zijn kruisingen van een hondenras (vaak een herder) met een wolf. Er worden verschillende categorie├źn onderscheiden:

  • low content wolfhonden hebben 5 tot 34% wolvenbloed
  • medium content dieren hebben 35 tot 75% wolvengenen
  • high content wolfhonden hebben 75 tot 99% wolvenbloed

Op dit moment zijn er twee erkende rassen wolfhonden.

  • De Saarlooswolfhond bestaat sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. Deze hybride werd in Nederland gefokt in de hoop dat er een betere politiehond zou ontstaan. Het dier is echter te mensenschuw en te voorzichtig voor politietaken. Het zijn daarentegen wel geweldige blindegeleidehonden.
  • De Tsjechoslowaakse wolfhond komt voort uit een mislukt legerexperiment. Het is een kruising van een Karpatische wolf met een Duitse herder, en is op dit moment de meest gehouden wolfachtige hond.

Gedrag en opvoeding

Als bezitter van een wolfhond ben je eigenlijk nooit klaar het dier op te voeden. Het moet telkens op een positieve, vriendelijke en zelfverzekerde manier worden bijgestuurd. De wolvengenen zorgen ervoor dat het dier anders ongewenst gedrag kan gaan vertonen. Wolfhonden die niet goed opgevoed zijn stelen lekker eten zoals een naked cake onder je neus weg. Ze kunnen goed klimmen en springen, hebben de neiging om je interieur te slopen, en zijn moeilijker zindelijk te maken dan andere honden.

Als ze in hun vroege jeugd niet goed gesocialiseerd zijn kunnen wolfhonden schuw worden voor (onbekende) mensen. Ook is het nodig om de hond constant op zijn plek in de sociale rangorde te wijzen, anders kunnen ze erg dominant worden. Tenslotte zijn de dieren niet geschikt voor huishoudens met andere dieren of kinderen, omdat ze het jachtinstinct van een wolf voor een deel behouden hebben. Verder hebben deze honden net als bijvoorbeeld husky’s een enorme partij energie, die er elke dag uit gehaald moet worden door met ze te spelen en lange wandelingen te maken. Als een wolfshond mentaal en fysiek verzadigd is, is de kans op negatief gedrag veel kleiner.

Een wolfhond nemen

Denk je dat je de uitdaging van een echte wolfshond wilt aangaan, kom dan eerst in contact met mensen die de dieren houden of verenigingen voor wolfhondenhouders. Zij kunnen je tips geven en je een realistisch beeld bieden van waar je aan begint.

Als je een dier wilt bezitten dat hetzelfde prachtige uiterlijk heeft als een echte wolf-hond kruising, maar veel makkelijker tam maken is en minder problematisch gedrag vertoont, overweeg dan om een Tamaskan dog aan te schaffen Dit is een kruising van verschillende noordelijke hondenrassen zoals huskies, malamutes en herders. Een Tamaskan is 100% hond, maar wordt selectief gefokt op een wolfachtig uiterlijk.