Een blindengeleidehond geeft een blinde of slechtziende persoon enorme bewegingsvrijheid. Met een speciaal getrainde hond is het veel gemakkelijker om in een drukke stad met allerlei obstakels te lopen zonder dat er ongelukken gebeuren. De hond wordt hiervoor van jongs af aan getraind en is niet zomaar ergens te koop. Om voor een blindengeleidehond in aanmerking te komen moet je een aanvraag indienen bij het Koninklijke Nederlandse Geleidehonden Fonds.
Er worden met name drie hondenrassen ingezet als blindengeleidehond:
- Labrador retriever
- Duitse herders
- Golden retriever
Deze honden hebben met elkaar gemeen dat ze erg sociaal en gehoorzaam zijn. Het zijn honden welke graag en snel leren.
De blindengeleidehond wordt in feite al voor zijn geboorte geselecteerd omdat het hier speciale fokkers voor blindegeleidehonden betreft. Eenmaal geboren komt de pup eerst voor een jaar in een pleeggezin terecht. Hier leert de pup sociaal gedrag en wordt hij voorbereidt op de training als blindengeleidehond. Dit betekent dat de pup zelfverzekerd moet worden en niet mag schrikken van harde geluiden of vreemde omstandigheden. In de periode dat de pup in het pleeggezin verblijft, komt er regelmatig een instructeur op bezoek om te kijken hoe het met de hond gaat en om het pleeggezin te begeleiden.
Het is niet zo dat een blindengeleidehond zelf de weg weet. De blinde bepaalt de route en geeft de hond commando’s zoals “zoek zebrapad”. De hond leidt de blinde om obstakels heen en als er gevaar dreigt zal hij zelf initiatief nemen en wellicht een commando negeren.
Met behulp van een blindengeleidehond kan een blinde op veel meer plaatsen komen, mits er
honden zijn toegestaan. Helaas wordt er niet altijd een uitzondering gemaakt voor blindengeleidehonden.
Naast het feit dat de blinde of slechtziende baas zonder angst voor botsingen over straat kan lopen, heeft hij/zij er een trouwe vriend bij.