Basset hound

Een voorbeeld van een rashond waarbij nog duidelijk te zien is dat er twee heel verschillend gebouwde honden voor zijn gebruikt is de Basset hounddog. Met zijn brede lijf, grote oren en korte poten ziet hij er erg grappig uit. Dit ras wordt niet voor niets vaak als voorbeeld gebruikt in tekenfilms.

Voor de creatie van dit wonderlijke exemplaar werden Beagle en een Bloedhond met elkaar gekruist. Dit dier werd in Frankrijk gefokt als jachthond en werd later met name in Engeland hiervoor veelvuldig gebruikt.

Ondanks de korte poten is de Basset hound goed in staat om op konijnen en hazen te jagen. Zijn jagerskwaliteiten zit vooral in zijn goede speurneus. Een ander voordeel is dat de jager deze jachthond goed kan bijhouden.

Vanwege zijn bijzondere uiterlijk werd de Basset hound in Engeland rond 1900 ook populair als showhond. Fokkers gingen zich specialiseren in het fokken van Basset hound honden voor de jacht of voor showhonden.

Tegenwoordig is de Basset hound ook populair als gezinshond. Dit komt vooral door het komische uiterlijk van de hond dat automatisch het idee geeft dat het een enorme goedzak is. De Basset hound heeft ook een erg vriendelijke, speelse hond. Doordat zijn oogleden altijd hangen krijgt hij een wat trieste uitstraling maar dit ras heeft juist een erg vrolijk karakter. Er zijn wel een aantal eigenschappen waar rekening mee dient te worden gehouden. Dit hondenras heeft het imago lui te zijn maar in werkelijkheid heeft deze hond veel beweging nodig. Daarnaast kan de Basset hound erg slecht tegen alleen zijn wat hem ongeschikt maakt voor mensen die veel van huis zijn. Van veel alleen thuisblijven wordt deze hond doodongelukkig en de kans is groot dat hij de hele dag blijft blaffen.

De Basset hound past prima bij een gezin waar er meestal iemand thuis is. Hij heeft een sterke persoonlijkheid en eigen wil dus zal hij consequent opgevoed moeten worden. Als aan deze eisen voldaan wordt is de Basset een geweldig huisdier dat graag speelt en heel goed stemmingen aanvoelt.

Nog steeds worden deze honden voor zowel de jacht als voor hondenshows gebruikt. Het zijn dan ook zeker geen goedkope honden. Net zoals bij alle honden is vooraf kennis inwinnen erg verstandig. Door een weloverwogen keuze te maken vergroot je de kans dat de hond echt bij je past en voor de rest van zijn leven kan blijven.