schapen hoeden en drijven

In Nederland wordt het schapendrijven met honden vrijwel alleen nog als sport gedaan. Dit is een leuke bezigheid voor zowel hond als baas. De meest bekende schapendrijvers zijn border collies.

Er zijn veel landen waar er nog veel gebruik wordt gemaakt van schapenhonden in het dagelijks werk van een schapenhouder. Dit zijn landen waar het nog mogelijk is om met een kudde schapen op pad te gaan om ze te laten grazen.

Een kudde schapen hoeden, houdt in dat de hond de schapen op één plek bij elkaar houdt door er steeds omheen te lopen. Het schapendrijven komt aan bod als de kudde in beweging komt en een bepaalde kant op dient te gaan. De hond zorgt er dan voor dat de kudde bijéén blijft en dat ze de juiste richting op gaan.

Vanaf ongeveer 6 maanden kan een hond beginnen met een training voor schapendrijver. Het belangrijkste van de training is dat de hond leert om een positie aan te nemen recht tegenover zijn baas. De kudde bevindt zich tussen de hond en de baas in en het geheel is continu in beweging. Deze beweging gaat rustig en beheerst zodat de schapen niet schrikken en wegrennen.

Samen met je hond schapendrijven vraagt een perfecte samenwerking tussen hond en baas.